Hur sociala medier kommer att utvecklas i framtiden?

Facebook, Instagram, Snapchat… Vilka sociala medier använder du? Vilka flöden är dina dagliga måsten att kolla? Idag använder vi sociala medier som aldrig förr, och nya dyker hela tiden upp på marknaden. Internets framfart, och det tillhörande IT-samhället, har format och totalt ändrat riktning på våra liv under bara de senaste 20-30 åren. Vi umgås mindre i ”verkligheten”, till många äldres förtret, men samtidigt kommunicerar vi som aldrig förr. Idag kan vi utföra i princip alla sysslor över internet. Men hur ser då framtiden ut för de sociala medierna?

Facebook i framtiden

Hur sociala medier kommer att utvecklas i framtiden?

Det kan hända att färre och färre människor kommer att använda Facebook i framtiden. Detta beror främst på att känslig information, som borde vara hemlig, har läckt ut till allmänheten. Detta gör att många användare känner sig osäkra när de använder Facebook, och har därför stängt sitt konto. Människor värnar om sin integritet, och vill känna sig trygga i det att deras privata information inte sprids vidare. Många frågor har väckts om Facebooks affärsmodell och strategier, liksom hur plattformen hanterar känslig och personlig information. Dessutom menar många att Facebook inte är lika ”inne” längre.

Instagram

Hur sociala medier kommer att utvecklas i framtiden?

Instagram är en mycket populär bildapp som gör det möjligt för användarna att dela bilder och filmer med sina vänner. Man kan även utforska och upptäcka nya intressanta människor och kändisar att följa, som man inte personligen känner. Sedan ett par år tillbaka finns även en funktion där man kan skicka meddelanden till varandra, så kallade DM:s. Många unga människor idag känner en press på sig att ha många följare, och detta är en trend som inte verkar minska. Vi lär också se allt fler sponsrade inlägg från stora företag i våra Instagram-flöden.

Med den ofantliga mängd information som produceras och delas online är det viktigt att värna om säkerheten på sociala medier. Det finns ingen tvekan om att sociala medier har bidragit till att göra världen mindre, och gjort att vi känner oss närmare varandra. Men alla dessa kontaktytor kommer också med stora risker. Till exempel kan hackare få tillgång till känslig information. Att ge upp sociala medier helt är kanske inte ett alternativ. Men troligen kommer det bli allt viktigare i framtiden att vidta åtgärder för att skydda oss eller våra företag mot de vanligaste hoten.